Å være på nettet skal være en positiv del av barns og unges hverdag. Samtidig er det digitale universet enormt og uoversiktlig. Det er fort gjort å trå feil. Noen feiltråkk gir heldigvis små eller ingen konsekvenser. Men det finnes også situasjoner som kan gi mer alvorlige utfall.
Les mer om hvorfor trygge opplevelser er vår høyeste prioritet
1: Mobbing på nett er like alvorlig som mobbing i den fysiske verden.
2: Bare skriv det du ville sagt i en personlig samtale.
3: Unngå å dele informasjon om deg med andre - spesielt hvis du ikke kjenner den du skriver med personlig.
4: Aldri send penger til noen du ikke kjenner godt i den fysiske verden.
Med foreldreansvar kan du se full betalings- og meldingshistorikk for dine barn i Vipps. Slik gjør du det:
Når du er inne på barnets profil i din Vipps kan du også bestemme om barnet skal få vippse andre og om barnet skal få se hvor mye penger det er på konto.
Det kan være vanskelig som forelder og omsorgsperson å ha full oversikt over hva barna dine holder på med til enhver tid. Men hvor mye vet egentlig voksne om barnas nettvaner og -bruk? Vipps og Norstat har kartlagt hva nordmenn med barn kan om temaet.
Kripos jobber med ulike typer alvorlig kriminalitet, inkludert internettrelaterte overgrep mot barn. Avsnittsleder Helge Haugland tror mange overgrep kan unngås hvis omsorgspersoner snakker med barn om godt nettvett.
Psykolog Maria Abrahamsen Østhassel mener at foreldre og omsorgspersoner bør prate med barna sine om nettvett som en del av hverdagssamtalen. Med på veien gir hun tre råd om hva voksne kan gjøre for at barna får en tryggere opplevelse online.
Noen idéer som barn får er mindre gode enn andre. I våre nettvett-filmer viser vi at voksne gjør klokt i å følge med på hva barn gjør - på nett og ellers.