Flere nettbetalinger får BankID-bekreftelse fra nyttår

1. januar 2021 trer en ny lovendring i kraft, som påvirker kortbetalinger på nett. Den nye lovgivningen krever at betalinger på nett med betalingskort skal godkjennes med BankID.

For at kjøp på nett fortsatt skal være befriende enkelt, jobber Vipps med å la deg godkjenne Vipps-betalinger på akkurat samme måte som i dag, enten med FaceID, fingeravtrykk eller PIN. De aller fleste brukerne får derfor en brukeropplevelse akkurat slik som de er vant med når de handler på nett, også etter at den nye loven trer i kraft.

Men brukeropplevelsen vil variere avhengig av hvilken bank som har utstedt kortet du bruker i Vipps, og hva slags type kort du bruker. I tillegg er det noen betalingsløsninger som ikke støtter dette teknisk, derfor kan du oppleve at du ikke kan betale med Vipps noen steder i en periode.

Vi jobber sammen for å løse dette på sikt, men spesielt de første månedene i 2021 vil du oppleve å måtte godkjenne flere betalinger med BankID enn tidligere, og at du ikke får betalt med Vipps alle stedene du er vant med. MasterCard-transaksjoner krever BankID-godkjenning i de aller fleste tilfeller. VISA-betalingskort fra enkelte banker vil også kreve at du godkjenner betalingene med BankID.

Med kort fra disse bankene må du godkjenne de fleste kjøp med BankID:

  • Sparebanken Øst
  • Cultura Bank
  • Landkreditt
  • Helgeland sparebank
  • Nordea Direct

Endringene som kommer ved nyttår gjelder netthandel og vennebetaling med kort, men ikke vennebetalinger fra konto.

Hva bør du gjøre?

Har du flere ulike betalingskort så bør du legge inn disse i Vipps, slik at du har noen alternativer tilgjengelig. Er du en som netthandler på farten kan det være smart å ha BankID tilgjengelig, og husk at kodebrikke, BankID på mobil og BankID-appen funker like bra – men de to siste har du jo alltid med deg hvis du bruker Vipps!