Vegar_Heir_VIPPS.jpg

23.11.2021

Mange aktører i handelsstanden har vært raske på avtrekkeren og startet årets Black Week-salg allerede før helgen. Antallet Vipps-transaksjoner så langt i år tyder på at fjorårets rekord står for fall.

- Black Week hadde i 2020 en vekst i antall transaksjoner på 51 prosent sammenlignet med året før. I 2019 ble det gjennomført 1,1 millioner transaksjoner. Hittil i år har vi hatt en transaksjons-vekst på cirka 110 prosent. Hvis denne veksten fortsetter gjennom Black Week vil vi kunne komme opp i 3,6 millioner transaksjoner mott slutten av uken, sier kommersiell leder Vegard Heir i Vipps.

Spennende BankAxept-utvikling
Han forteller at det er for tidlig å konkludere nå om hvordan årets Black Week-salg vil ende. På listen som taler mot ny transaksjonsrekord står en høyere rente som gjør at noen av oss kanskje har litt mindre å rutte med. Sammenlignet med 2020 er det i år også flere som allerede har brukt mer penger på reise, konserter og restaurantbesøk gjennom sommeren og høsten.
- I år er det også færre restriksjoner som påvirker den fysiske handelen. Dette vil kanskje berøre netthandelen negativt, men det lover godt for kjøp med kort og BankAxept i fysisk butikk. I fjor sank riktignok antallet ganger folk tæppet kortet sitt i butikk med 5 prosent, fra 40,9 til 39 millioner transaksjoner i 2019 i løpet av Black Week, men det antar vi ene og alene skyldes korona-pandemien, sier Heir.

Spår all-time-high
Heir tror likevel det er så mange faktorer som peker i retning av all-time-high i netthandel i løpet av årets Black Week.
- Nordmenn har fått med seg at produsenter over hele verden har store leveringsvansker. Det kan bidra til at flere handler nå for å være sikre på å motta årets julegaver i tide. Vipps har heller aldri vært så tilgjengelig og brukt av så mange som nå.

I fjor hadde Vipps cirka 7000 aktive nettbutikker i Black Week. I år har antallet steget til 13 000. Også antallet unike Vipps-brukere har økt kraftig. Fra 900 000 unike brukere i Black Week i 2020, har antallet vokst til 1,32 millioner unikere i forrige uke.

- Oppsummert tyder alt på at vi går mot en ny toppnotering for antall Vipps-transaksjoner i løpet av Black Week. Noe av det som blir spennende å følge med på de neste dagene er om Black Friday får en like stor topp som i tidligere år, eller om antallet transaksjoner vil fordele seg jevnere utover i uken, sier Heir.