– Hvis Apple holder sine løfter, kan plastkort bli historie

Etter dialog med EU kommisjonen og Apple, har Apple nå foreslått å åpne opp tilgangen til sin kontaktløse betalingsløsning for andre mobile lommebøker enn Apple Pay. Rettferdig konkurranse er avgjørende for innovasjon, noe som gjør dette til en stor seier for forbrukere, næringsdrivende og fintech.

Apple har i flere år hindret tilgang til NFC-chipen, som muliggjør kontaktløs betaling fra iPhone, for andre mobile lommebøker enn Apple Pay. Nå har EU-kommisjonen publisert foreslåtte forpliktelser fra Apple, som sier at teknologigiganten skal åpne teknologien for andre mobile lommebøker, som Vipps.

– Dette er fantastiske nyheter for oss og alle som bruker digitale betalingsløsninger. Det betyr at vi snart kan si farvel til plastkort. Vi har kjempet denne kampen lenge, og i dag jubler vi for EUs grundige arbeid for å sikre åpen og fri konkurranse. Det er selskapene med de beste løsningene som bør vinne markedet, sier Vipps MobilePay-sjef Rune Garborg.

Vipps MobilePay har bidratt med innsikter til EU-kommisjonen, og i februar deltok de på en høring i Brussel om saken. En av innsiktene selskapet delte var erfaringene fra da Vipps hadde QR-koder i betalingsterminaler som et betalingsalternativ. Da var markedsandelen til Vipps på to promille – 2 av 1000 betalinger, noe som fastslår at kontaktløs betaling er den klart enkleste løsningen for forbrukerne.

– Vi er veldig optimistiske og positive til Apples foreslåtte forpliktelser, men vi vil spare den virkelige feiringen til når vi ser Apple oppfyller forpliktelsene sine uten hindringer for andre utviklere. For at andre lommebøker skal ha en sjanse, må det være like enkelt å bruke som ApplePay, avslutter Garborg.